Jørgen Hedager

I foråret udstillede Jørgen Hedager fra Børkop en lang række af sine mange skarpe skud fra Israel i galleriet. Billederne skabte samtidig dialog med den faste udstilling af Gert Grubes skulpturer og gav derved nye dimensioner til begge samlinger.

Jørgen selv fortæller om billederne:

Alle billederne er taget inden for de middelalderlige mure, der omkranser den kvadratkilometer eller der omkring, som udgør den gamle bydel i Jerusalem. Jeg kan ikke forestille mig noget sted i verden, der er rigere på folkeliv og på spændinger. Her mødes jødedom, kristendom og islam. Og alle tre religioner findes her i mange varianter.

Jeg har været på gaderne, i butikkerne, i kirkerne, i et par synagoger og i en moske. Men jeg har ikke været i hjemmene. Billederne er taget på gaderne, hvor et fantastisk folkeliv udfolder sig.  

Der er dufte og lyde. Krydderier og bagerier. Falafel og humus. Overtalende stemmer fra de handlende og råb fra minareterne. Mange sprog.

Og så er der menneskene. En tele på kameraet skaber en diskret distance, men kun meget få har noget imod at blive fotograferet. De har vænnet sig til det, og de lever i høj grad af os turister. Men hver enkelt har sin egen skæbne. Mange af dem har deres hverdag her. De bor bag de massive mure.  

Jerusalems ansigter er også i overført betydning arkitekturen, portene, murene, trapperne, det maleriske forfald, kattene, husene.

Billederne er taget i løbet af de seneste fem år ved lige så mange besøg i byen. Nogle af besøgene havde til formål at samle stof til bogen "Forsoning i kløfternes land". Andre skete i forbindelse med mit engagement i Israelsmissionen.

Anders Lind

Tidligere højskolelærer Anders Lind udstillede sine klassiske ikoner i cafeen. Her var der mulighed for at komme tæt på de små, koncentrerede billeder, der kan ses som en slags vinduer ind til Guds usynlige verden. Ikonerne indeholder en masse symboler, som kan lede beskueren ind i denne usynlige verden.

Poul Johansen

I entreen hang en lille samling af Poul Johansens velkendte billeder. Poul bor i Ikast og har malet både naturbilleder og religiøse billeder i en menneskealder. Han er nu en ældre mand, og maler ikke længere, men vi fik lov at låne nogle af de billeder, han har stående, så det var muligt at se påsken fortolket i hans karakteristiske streg.

Kalender

20.02.2024

Forår 2024

Fernisering på udstilling med Bo Schultz Palmesøndag kl. 14