Maria Bøgh Lykke

 
 
 
 

Ved forårets udstilling fristede vi med malerier af Maria Bøgh Lykke fra Vejle. 

Hun maler halvabstrakte billeder med masser af spændende linjer og strukturer, så der er meget at fordybe sig i. Og træder man tilbage og ser billederne på afstand, ser man pludselig helt nye dimensioner.

Temaet for udstillingen var "Meditationer over ID" (med hentydning til identitet og intelligent design).

Vi har snakket lidt med Maria, og her er brudstykker fra samtalen:

Tanker om din motiv-verden:

"Mine billeder starter uden mål. Ligeså stille opstår der pludselig en bid af et motiv, og så folder billedet sig ligeså stille ud. Jeg kan godt lide at starte abstrakt, for så kommer der måske en tilfældig streg, som bagefter ikke er så tilfældig. Tydeligt motiv eller ej, får billedet altid en dybere mening. Det vokser lidt på en, måske efter man er blevet provokeret, fordi det er lidt streetart inspireret og dermed lidt aggressivt. Det er ikke alle der kan lide det... Jeg elsker kraftige farver, fordi de har symbolsk værdi. Jeg kan godt lide at gøre noget ved baggrundsstrukturen, da den også giver liv til motivet."

Hvad vil du med din kunst?

"Jeg vil gerne snakke med folk om, hvad livet er med Gud. Jeg er overbevist om at Gud taler til os, ønsker os og gerne vil ind i vores liv. En eller anden kaldte det for at Gud ofte taler et hjertesprog til os. Jeg vil gerne dele nogle af de oplevelser, jeg har haft med hjertessproget med andre.

For mig bliver sproget tydeligt i kunsten og giver et indblik i en dimension af Guds væsen."

Hvad er der specielt ved værkerne til denne udstilling?

"De handler om, hvordan tilfældige streger bliver meningsfulde, når vi sætter dem i relation til Gud. Det lyder vildt flot, og det er kun fordi Gud er sej. Hvis vi taler om "tilfælde" i livet, eller at alt er relativt, tror jeg ikke det er så ligetil. Han har overblikket. Han går ved vores side igennem livet. Ind imellem har vi måske oplevet det, hvis vi ser tilbage i vores troshistorie. Han har skabt universet og os. Og hvor er det sindssygt, når man ikke kan forstå det med hovedet!"

Gudmun Lyngbo

I cafeen og gangen var billederne i den mere traditionelle stil, idet Gudmun Lyngbos (1925-2013) afdæmpede malerier kunne ses her.

Allerede som 17-årig havde Gudmun udstilling i Fredericia, og siden har han udstillet over hele landet. Hans foretrukne emne var naturen, som han kunne gengive med en stor portion følsomhed og glæde. Hans store gennembrud fik han i 1980’erne, hvor han med det lyriske stemningsbillede af ”Fynsk forår” fik opmærksomhed vidt omkring. Med billedet fik Carl Nielsens musik af samme navn et billedmæssigt udtryk.

Men også den religiøse verden har han beskæftiget sig med. Han har bl.a. malet flere genrer fra Getsemane Have, hvor man drages ind i en stor fortælling om menneskeslægtens fremtid, som herude i haven blev afgjort på en meget konkret måde. Menneskesønnen påtog sig opgaven at være hele menneskeslægtens redningsmand ved at underordne sig Guds vilje.

Selv siger Gudmun om sin kunst:

”Jeg maler, hvad jeg har lyst til. Jeg maler, når det passer mig. Jeg maler for sjov. Jeg maler for at leve. At male er for mig at leve. At male er at se. Man ser mere, når man maler: Får flere glæder end dem, der bare går forbi uden at se.”

 
 

Kalender

20.02.2024

Forår 2024

Fernisering på udstilling med Bo Schultz Palmesøndag kl. 14